top of page

Over het onderzoek

De ziekte van Parkinson is een veelvoorkomende neurologische ziekte. Op dit moment is er nog geen goede test beschikbaar om de diagnose met zekerheid te kunnen stellen. Ook weten we nog niet waarom er zo veel verschil zit in klachten tussen verschillende mensen met de ziekte van Parkinson. Met deze studie gaan we proberen om deze vragen te beantwoorden.

3D-Scans
Doctor taking blood pressure of older patient

Doel van het onderzoek

Het doel van dit onderzoek is om uit te zoeken of men door het maken van een MRI-scan van de hersenen, vast kan stellen of iemand de ziekte van Parkinson heeft of niet. Daarnaast hebben niet alle patiënten met de ziekte van Parkinson dezelfde klachten. De een heeft meer last van trillen, terwijl dat de ander meer last heeft van bijvoorbeeld de balans of van het geheugen. We willen onderzoeken of deze verschillende groepen van patiënten, ook verschillende soorten veranderingen op de MRI-scan laten zien. Dit zou ons kunnen helpen om de ziekte beter te voorspellen en bovendien de behandeling beter aan te kunnen passen aan de individuele patiënt.

Stethoscope on the Cardiogram

Bezoeken en metingen

Het onderzoek duurt in totaal 4 jaar. In deze 4 jaar zijn er 3 testdagen: één testdag bij start van de studie, één testdag na 2 jaar en één testdag na 4 jaar. In totaal komt u voor dit onderzoek dus 3 dagen naar het ziekenhuis. Iedere testdag begint met een aantal testjes van het geheugen en andere cognitieve functies. Hierna zijn er nog een aantal vragenlijsten over onder andere uw stemming, slaap en klachten van het bewegen. De dag eindigt met een MRI-scan van de hersenen. Tijdens de gehele testdag zult u ook een aantal bewegingssensoren dragen, welke uw bewegingen gedurende de dag meten. Iedere testdag duurt zo’n 5 uur in totaal.
Tijdens de onderzoeksdagen mag u gewoon uw medicatie innemen zoals gebruikelijk. Wij vragen u dan ook om uw medicijnen mee te nemen als u ons bezoekt voor een testdag.

Grafiek en Stethoscoop

Deelnemers

Voor deze studie zijn we op zoek naar mensen met de ziekte van Parkinson én gezonde proefpersonen.


Indien u de ziekte van Parkinson heeft, kunt u deelnemen aan het onderzoek indien u maximaal 3 jaar geleden de diagnose hebt gekregen.


Daarnaast is het zowel voor mensen met de ziekte van Parkinson als voor gezonde proefpersonen belangrijk dat u geen metalen in het lichaam heeft, zoals bijvoorbeeld een pacemaker. Hiermee mag u namelijk niet in de MRI-scan.

Voor en nadelen

U heeft zelf geen direct voordeel van meedoen aan dit onderzoek. Uw deelname kan wel bijdragen aan meer kennis over de diagnose en de onderliggende oorzaak van de ziekte van Parkinson.

​

Deelname aan het onderzoek betekent wel dat u extra tijd kwijt bent. U zult in totaal verspreid over 4 jaar, 3 dagen naar het ziekenhuis moeten komen. Verder is er een kleine kans dat er onverwachte medische afwijkingen worden gevonden op de scans of bij de andere testen voor dit onderzoek. Als er via een van de onderzoeken in deze studie onverwachte medische afwijkingen gevonden worden, zal hierover contact met u worden opgenomen. 

Het ondergaan van een MRI-scan is veilig en er komt geen schadelijke straling vrij zoals bij een röntgenfoto, omdat er gebruik wordt gemaakt van een magneetveld. Wel kan de scan vervelend zijn voor mensen met angst voor kleine ruimtes (claustrofobie). 

Patiënt met Healthcare Nurse
Nurse maken van aantekeningen

Stoppen met het onderzoek

U beslist zelf of u wilt meedoen aan het onderzoek. Deelname is vrijwillig. Door deelname aan deze studie veranderd er niets aan uw normale behandeling voor de ziekte van Parkinson.
Als u meedoet, kunt u zich altijd bedenken en toch stoppen, ook tijdens het onderzoek. U hoeft niet te zeggen waarom u stopt.

Contact

Bedankt voor de inzending!

bottom of page